
Tekoäly vai aito tarina? Näin yhdistät molemmat ja saat tehokkuutta sisällöntuotantoon.
Sisällöntuotanto vie aikaa – ja se on monessa yrityksessä harvinainen resurssi. Kiireisen arjen keskellä somejulkaisujen suunnittelu, sisältöjen kirjoittaminen ja visuaalinen toteutus voivat jäädä muiden tärkeiden tehtävien varjoon. Tekoäly on tullut avuksi monille markkinoijille, tarjoten nopeita ratkaisuja tekstien tuottamiseen, kuvien muokkaamiseen ja jopa videoiden editointiin. Mutta vaikka tekoäly voikin helpottaa ja nopeuttaa työtä, parhaat tulokset syntyvät, kun sitä hyödynnetään harkiten aitojen kuvien ja tarinoiden rinnalla. Tekoäly pystyy tuottamaan valtavia määriä tekstiä hetkessä, mutta sen suurin haaste on persoonallisuuden ja tunteen välittäminen. Someyleisöt kaipaavat aitoutta, tarinoita ja persoonia brändien takana. Pelkkä koneellisesti tuotettu teksti ei riitä herättämään luottamusta tai sitouttamaan asiakkaita pitkäjänteisesti, sillä tänä päivänä kuka tahansa pystyy tekemään sen – tekoälyn avulla. Kun tekoälyä hyödynnätään viisaasti, se voi olla tehokas työkalu ideoiden jalostamiseen, sisällön jäsentelemiseen ja jopa luonnosten tekemiseen. Ihmisen käsissä tekoäly voi auttaa kehittämään vaikuttavaa markkinointisisältöä, mutta lopullisen kosketuksen – aitouden ja tunteen – tuo aina ihminen itse.
Kuluttajat arvostavat aitoja kuvia ja ihmiskosketusta
Tekoäly on erinomainen työkalu, mutta sosiaalinen media perustuu vuorovaikutukseen ja tunteisiin – ja ne syntyvät vain ihmisten kautta. Hyvän sisällöntuotannon ytimessä on siis oikea tasapaino tehokkuuden ja inhimillisyyden välillä. Siksi parhaat tulokset syntyvät, kun tekoälyä hyödynnetään tukemaan aitoja tarinoita, ei korvaamaan niitä. Sama ilmiö on nähtävillä kaikkialla! Vaikka itsepalvelukassat ja tilausautomaatit ovat yleistyneet, ihmisillä on edelleen tarve kohdata muita ihmisiä ja saada apua – ihmiseltä ihmiselle. Sama pätee myös sosiaaliseen mediaan ja siksi brändit, jotka uskaltavat näyttää ihmiset, arvot ja tarinat yrityksen taustalla, voittavat asiakkaiden huomion ja luottamuksen. Paraskaan tekoäly ei voi korvata ihmisen tarjoamaa empatiaa, huumoria ja ainutlaatuista kokemusta. Someyleisö tunnistaa, milloin julkaisut tuntuvat aidosti kiinnostavilta ja merkityksellisiltä – ja tämä synnyttää sitoutumista. Tekoälyä kannattaa hyödyntää sisällöntuotannossa, mutta sen rinnalla on hyvä säilyttää inhimillinen kosketus:
Jaa oikeita kokemuksia, asiakastarinoita ja materiaalia kulissien takaa. Älä jätä behind the scenes -hetkiä vain Instagram storyyn, vaan tuo ne rohkeasti mukaan myös muihinkin sisältömuotoihin – kuvakaruselleihin ja reels-videoihin. Mielenkiintoiset hetket ja erikoiset tilanteet kiinnostavat, mutta storyssä ne tavoittavat pääasiassa vain jo olemassa olevan yleisön.
Esittele brändisi takana olevat henkilöt ja luo yhteys yleisöön. Netti on täynnä anonyymejä tilejä ja chatbotteja. Nämä voivat tarjota kiinnostavaa sisältöä tai parantaa asiakaspalvelua, mutta syvällisempää yhteyttä ne eivät muodosta. Kokemukseni mukaan ne yritykset, jotka näyttävät rohkeasti ihmisiä ja persoonia omana itsenään yrityksen taustalla, menestyvät parhaiten, sillä aitous on se joka viehättää! Tähän aitouteen ja samaistuttavuuten perustuu muuten myös UGC-mainonta, jota me Jabellalla tuotamme asiakkaillemme.
Anna tekoälyn auttaa ideoinnissa ja tehokkuudessa, mutta varmista, että lopullinen sisältö tuntuu ihmisen tekemältä ja kuulostaa brändinne mukaiselta. Me Jabellalla käytämme tekoälyä monipuolisesti koko sisällöntuotantoprosessiin – ideoinnista analysointiin. Esimerkiksi ChatGPT on loistava sparrauskaveri, jolta ei lopu ideat kesken. Ideoissa on kuitenkin yksi ongelma – ne perustuvat aina johonkin jo valmiiksi olemassa olevaan, sillä tekoäly hyödyntää olemassa olevaa tietoa ja sisältöä toimiakseen. Pyörää ei todellakaan tarvitse keksiä aina uudestaan, vaan on jopa fiksua hyödyntää jo toimivaksi todettuja malleja ja sisältöjä. Mutta mikäli haluat erottua, sinun tulee tehdä jotakin eritavoin. Hyödynnä siis tekoälyä, mutta viimeistele tuotokset itse ja lisää niihin persoonallista kosketusta!
Tekoäly ihastuttaa ja vihastuttaa. Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka suhtautuvat myönteisemmin teknologiaa kohtaan suhtautuvat myönteisemmin myös tekoälyn tuottamiin teoksiin, kun taas luovat ihmiset voivat jopa ärsyyntyä tekoälyn tuotoksista. Tekoälyn hyödyntäminen tehostaa kuitenkin niin paljon sisällöntuotantoa, että sen hyödyntämättä jättäminen tarjoaa vain huomattavan etulyöntiaseman kilpailijoille markkinoinnin tehokkuudessa. Näkisinkin siis, että oleellista myös tekoälyä hyödyntäessä on tunnistaa oma kohderyhmä ja heidän näkemykset ja luoda sitä kautta johtopäätöksiä miten hyödyntää tekoälyä.
Näin otat ChatGPT:n osaksi sisällöntuotantoa
ChatGPT on OpenAI:n kehittämä tekoälypohjainen kielimalli, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2020. Se perustuu laajoihin kielidatoihin ja koneoppimiseen, joiden avulla se pystyy tuottamaan ihmismäistä tekstiä ja ymmärtämään luonnollista kieltä. ChatGPT:n versiot ovat kehittyneet merkittävästi vuosien varrella, ja viimeisimmät versiot kykenevät tuottamaan entistä laadukkaampaa ja kontekstiin sopivampaa sisältöä. ChatGPT:n käyttökohteet vaihtelevat asiakaspalvelusta ja koodaamisesta aina markkinointiin ja sisällöntuotantoon. Sosiaalisessa mediassa ChatGPT voi toimia tehokkaana apurina, joka nopeuttaa sisältöjen suunnittelua, tarjoaa uusia ideoita ja auttaa tekstien viimeistelyssä. Lue alta, miten voit hyödyntää ChatGPT:tä sisällöntuotannossa.
Ideointi ja inspiraatio
Voit pyytää ChatGPT:tä kehittämään sisältöaiheita somejulkaisuihin ja kampanjoihin tai ajankohtaisiin trendeihin liittyen (esim. "Mitkä ovat tämän hetken suosituimmat somehaasteet TikTokissa?").
Julkaisujen luonnostelu ja jäsentely
Voit pyytää tekoälyltä ehdotuksia postauksen rakenteeseen, jotta viestistäsi tulee selkeä ja houkutteleva, sekä testata eri tyylejä ja sävyjä ennen lopullista viilausta.
Hakukoneystävällisten tekstien kirjoittaminen
Voit hyödyntää tekoälyä somejulkaisujen, blogitekstien ja mainostekstien optimoinnissa. Pyydä ChatGPT:tä esimerkiksi muotoilemaan somesisältöjä, jotka ottavat huomioon avainsanat ja trendit. Voit myös pyytää teksteistä eri variaatioita esimerkiksi mainosten A/B-testiä varten.
Mitä parempi prompti – sitä parempi lopputulos
Prompti eli tekoälylle annettu käsky vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka laadukas lopputulos on. Liian yleiset kysymykset tuottavat epämääräisiä vastauksia, kun taas tarkasti määritellyt promptit auttavat saamaan relevanttia ja hyödyllistä sisältöä. Tässäkin kohtaa ihmisellä on siis tärkeä rooli ja mitä paremmin tämän vaiheen tekee – sitä vähemmän työstettävää myöhemmälle jää. Alla muutama esimerkki hyvistä ja huonoista promteista:
1. Instagram-postaus verkkokaupalle
❌ Huono prompti: "Kirjoita somepostaus verkkokaupalle."
✅ Hyvä prompti: "Luo Instagram-postaus suomalaiselle sisustustuotteita myyvälle verkkokaupalle. Kohderyhmä on 35–50-vuotiaat naiset, jotka arvostavat laadukkaita ja ajattomia tuotteita. Postauksen tarkoitus on herättää keskustelua ja saada seuraajat kommentoimaan."
2. Facebook-mainosteksti ravintolalle
❌ Huono prompti: "Kirjoita mainosteksti ravintolalle."
✅ Hyvä prompti: "Kirjoita Facebook-mainosteksti Helsingin keskustassa sijaitsevalle kasvisravintolalle, joka tarjoaa lähituotettuja ja sesongin mukaisia annoksia. Kohderyhmä on 25–45-vuotiaat kaupunkilaiset, jotka arvostavat ekologisia arvoja. Mainoksen tavoitteena on houkutella lounasasiakkaita arkisin klo 11–14."
3. TikTok-ideoita elämyspalvelulle
❌ Huono prompti: "Anna ideoita TikTok-sisältöön."
✅ Hyvä prompti: "Anna viisi TikTok-ideaa elämysyritykselle, joka järjestää luontoretkiä ja elämyspalveluita perheille. Sisältöjen tulee olla viihdyttäviä ja helposti jaettavia. Kohderyhmänä ovat 30–45-vuotiaat vanhemmat, jotka etsivät aktiviteetteja lastensa kanssa."
Alla vielä listaus seikoista, joita itse hyödynnän promptia rakentaessani. Huomioithan kuitenkin organisaatiosi mahdolliset tietoturvaohjeistukset ennen kuin hyödynnät tekoälyä.
Yrityksen ja brändin perustiedot
- Yrityksen nimi ja toimiala esim. naistenvaatteiden erikoisliike, ekologinen lastenvaatemerkki.
- Brändin tyyli ja tone of voice esim. rento ja ystävällinen vs. tyylikäs ja arvokas.
- Missio ja arvot esim. vastuullisuus, kotimaisuus, trendikkyys.
- Erityispiirteet esim. oma mallisto, käsityönä tehtyjä tuotteita, kapea erikoistuminen.
Kohdeyleisö ja asiakasprofiilit
- Kenelle sisältö on suunnattu? Esim. 25–40-vuotiaat muotitietoiset naiset, kiireiset äidit jne...
- Minkälaisia ongelmia tai tarpeita heillä on? Esim. laadukkaiden perusvaatteiden löytäminen, vastuullisten tuotteiden suosiminen.
- Millä tyylillä heitä kannattaa puhutella? Esim. suorasukainen, humoristinen, asiantunteva.
Toiveet sisällön muodosta ja tyylistä
- Mihin kanavaan sisältö tulee?
- Halutaanko tietty rakenne? Esim. lista, tarina, informatiivinen teksti, meemi.
- Pitääkö sisältöön sisällyttää esim. toimintakehotus kuten "Osta nyt" tai "Tägää kaveri"?
Aidot kuvat vs. tekoälyllä luodut kuvat
Visuaalinen sisältö on olennainen osa somemarkkinointia. Kuvat ja videot välittävät nopeasti viestejä ja herättävät tunteita. Aitojen kuvien ja videoiden käyttö vahvistaa brändin aitouden kokemusta ja kertoo tarinaa, johon asiakkaat voivat samaistua. Esimerkiksi yrityksen omat valokuvat tuotteista, työntekijöistä ja asiakaskohtaamisista luovat luottamusta ja tuovat esiin brändin inhimillisen puolen.
Tekoälyllä luodut kuvat tarjoavat kuitenkin vaihtoehtoisen tavan tuottaa visuaalista materiaalia. Niiden käyttö voi olla perusteltua tietyissä tilanteissa, kuten verkkokaupan tuotekuvissa, joissa tarvitaan yhdenmukaisuutta ja korkealaatuista visuaalista ilmettä nopeasti ja jatkuvasti. Tekoälykuvat voivat myös olla hyödyllisiä silloin, kun tarvitaan nopeasti kuvitusta abstrakteihin tai vaikeasti valokuvattaviin aiheisiin.
Kuluttajien suhtautuminen tekoälyllä tuotettuihin mediasisältöihin vaihtelee. Esimerkiksi Sanoma Media Finland selvitti työikäisen väestön mielipiteitä generatiivisesta tekoälystä ja tutkimuksen mukaan enemmistöllä työikäisistä suomalaisista on neutraali (57 %) tai kielteinen (27 %) suhde tekoälyllä tuotettuun mediasisältöön. Reutersin journalistiikan instituutin tutkimus taas osoittaa, että suurin osa yleisöstä pitää tekoälyllä tuotettuja uutisia epämiellyttävinä. Tämä viittaa siihen, että vaikka tekoälyllä tuotettu sisältö voi olla hyödyllistä tietyissä yhteyksissä, sen käyttö vaatii harkintaa ja läpinäkyvyyttä – myös sosiaalisessa mediassa. On myös hyvä huomioida, että sosiaalisen median alustat, kuten Instagram, ovat alkaneet edellyttämään tekoälyllä luodun sisällön merkitsemistä erikseen. Meta ilmoitti alkuvuodesta 2024, että tekoälyllä tuotetut tai muokatut kuvat, videot ja äänisisällöt tulee merkitä, ja yhtiö voi lisätä automaattisesti merkinnän, jos tekoälyllä tuotettu sisältö havaitaan. Tämä linjaus tukee läpinäkyvyyttä ja auttaa yleisöä ymmärtämään, milloin he katsovat tekoälyn tuottamaa sisältöä.
Yhteenvetona voidaan todeta, että aitojen kuvien ja videoiden käyttö on usein suositeltavaa brändin aitouden ja tarinankerronnan vahvistamiseksi. Tekoälyllä luotuja kuvia voidaan hyödyntää täydentävänä työkaluna erityistilanteissa, mutta niiden käyttöön liittyy sekä mahdollisuuksia että haasteita, jotka on syytä ottaa huomioon sisällöntuotannossa.
Miksi ulkoistaa sisällöntuotanto, vaikka tekoäly kehittyy?

Tekoäly mullistaa sisällöntuotannon, mutta paras lopputulos syntyy, kun sitä käytetään fiksusti ihmisten osaamisen tukena – ei sen korvikkeena. Jabella hyödyntää uusimmat teknologiat tehokkaasti, mutta aina niin, että brändisi aitous, tarinat ja inhimillisyys säilyvät. Tunnemme somealustojen lainalaisuudet, trendit ja yleisöjen käyttäytymisen, ja osaamme yhdistää luovan tarinankerronnan, laadukkaat visuaalit ja strategisen suunnittelun tulokselliseksi kokonaisuudeksi. Tekoäly voi auttaa tekstien tuottamisessa, mutta se ei korvaa aitoa brändiääntä, harkittuja somekuvia tai tunteita herättäviä tarinoita. Me luomme sisältöä, joka ei jää vain algoritmien syötteeksi, vaan puhuttelee oikeita ihmisiä ja sitouttaa yleisösi. Kun haluat someen sisältöä, joka on oivaltavaa, vaikuttavaa ja brändillesi räätälöityä, Jabella on edelleen paras valinta silloin, kun omat resurssinne eivät riitä. 🫱🏼🫲🏽